Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Brzoskwinia | 170g |
1,19 zł
(3,49 zł) |
|
Bułka grahamka | 180g |
2,46 zł
(2,67 zł) |
|
Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 260g |
1,82 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 240g |
1,85 zł
(2,78 zł) |
|
Kasza jaglana | 40g |
0,39 zł
(3,39 zł) |
|
Margaryna do pieczywa | 10g |
0,11 zł
(2,69 zł) |
|
Masło orzechowe | 15g |
0,53 zł
(11,99 zł) |
|
Miód pszczeli | 24g |
0,90 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 20ml |
0,07 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 96g |
0,34 zł
(3,59 zł) |
|
Olej rzepakowy | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Pomidory koktajlowe | 100g |
1,40 zł
(3,49 zł) |
|
Płatki jaglane | 60g |
0,84 zł
(2,79 zł) |
|
Ser gouda tłusty | 60g |
1,40 zł
(3,49 zł) |
|
Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 400g |
5,38 zł
(5,38 zł) |
|
Suszone pomidory | 20g |
0,50 zł
(6,99 zł) |
|
Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
Szynka z indyka | 40g |
1,88 zł
(7,99 zł) |