Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Umyte udko wkładamy do garnka, zalewamy zimną woda tak, aby było przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie myjemy i oczyszczamy marchewkę, cebulę i selera. W cebulę wbijamy goździki, po czym wrzucamy warzywa do garnka i całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Udko wyjmujemy z rosołu, usuwamy kości i kroimy mięso w paski. Czosnek myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i dusimy na maśle. Czosnek zalewamy rosołem i gotujemy około 5 min. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu razem z pokrojonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Bazylia (suszona) | 8g |
1,83 zł
(2,29 zł) |
|
Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
Cebula | 200g |
0,47 zł
(1,89 zł) |
|
Cynamon | 8g |
1,02 zł
(2,29 zł) |
|
Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
Filet z piersi kurczaka | 150g |
2,61 zł
(8,69 zł) |
|
Goździki | 2g |
0,26 zł
(1,29 zł) |
|
Jabłko | 720g |
3,14 zł
(3,49 zł) |
|
Kasza jaglana | 100g |
0,97 zł
(3,39 zł) |
|
Makaron kukurydziany | 240g |
2,20 zł
(4,59 zł) |
|
Marchew | 45g |
0,14 zł
(2,29 zł) |
|
Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
Mleko ryżowe | 500ml |
4,75 zł
(9,49 zł) |
|
Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Pesto z bazylią | 60g |
6,66 zł
(9,99 zł) |
|
Pomidory koktajlowe | 200g |
2,79 zł
(3,49 zł) |
|
Rodzynki | 14g |
0,31 zł
(4,49 zł) |
|
Seler, korzeń | 150g |
0,58 zł
(2,69 zł) |
|
Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
Sól biała | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Udko z kurczaka | 120g |
2,18 zł
(9,99 zł) |