Darmowa dieta 3400 kcal nr 71681



Śniadanie


Naleśnik z dżemem
692 kcal
Łączna waga porcji: 252g.

B: 13.92 g T: 25.81 g W: 102.36 g (BŁ: 2.36 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

102   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Kanapki z pesto
826 kcal
Łączna waga porcji: 520g.

B: 20.66 g T: 19.42 g W: 156.86 g (BŁ: 27.16 g)

Wegetariańskie  

48   30

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Chleb smarujemy pesto, nakładamy sałatę i paprykę.


Obiad


Kurczak chrupiący
921 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 57.35 g T: 24.75 g W: 123.7 g (BŁ: 12 g)

Bezglutenowe  

93   8

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy pieprz i sól, mieszamy, a następnie dodajemy kurczaka. Zostawiamy na kilka minut. W międzyczasie płatki kukurydziane ugniatamy widelcem albo mielimy w młynku po czym panierujemy w nich kurczaka. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Podwieczorek


Jagodowe muffiny z otrębami
423 kcal
Łączna waga porcji: 183g.

B: 12.96 g T: 15.27 g W: 61.05 g (BŁ: 4.62 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   20

Składniki na liczbę porcji: 12

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

W dużej misce wymieszaj suche składniki. W innym naczyniu lekko roztrzep jajka, a następnie dodaj wanilię, mleko oraz olej. Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składnikami,dodaj jagody i delikatnie wymieszaj całość. Formę natłuść i nałóż masę do foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20minut.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 12. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Pizza bezglutenowa wege
587 kcal
Łączna waga porcji: 602g.

B: 24.96 g T: 24.04 g W: 72.95 g (BŁ: 10.13 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

18   36

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Umyj rukolę.
  10. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  11. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż kostki papryki, plasterki oliwek, posyp rukolą, startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  12. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3449 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 129.85 g
Tłuszcz: 109.29 g
Węglowodany: 516.92 g (w tym błonnik: 56.27 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Aromat waniliowy 9g     1,43 zł (1,59 zł)
Cebula 70g     0,17 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 280g     2,65 zł (3,79 zł)
Cukier 15g     0,04 zł (2,99 zł)
Czarne jagody 375g     18,11 zł (28,98 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny (grecki) 100g     0,62 zł (2,49 zł)
Mleko sojowe 750ml     5,24 zł (6,99 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka pszenna typ 500 822g     2,46 zł (2,99 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 55g     0,38 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 150g     1,35 zł (8,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Otręby owsiane 150g     3,19 zł (3,19 zł)
Papryka czerwona 370g     6,78 zł (10,99 zł)
Pesto z bazylią 40g     4,44 zł (9,99 zł)
Pieprz czarny 0.25g     0,02 zł (1,79 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Proszek do pieczenia 9g     0,23 zł (0,75 zł)
Płatki kukurydziane bezglutenowe 50g     0,67 zł (7,99 zł)
Rukola 20g     1,20 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Sałata masłowa 60g     2,14 zł (4,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Woda 175ml 0,00 zł (0,00 zł)



×