Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 280g |
2,65 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Filet z piersi kurczaka | 200g |
3,48 zł
(8,69 zł) |
|
Hummus z chilli | 60g |
2,24 zł
(2,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny (grecki) | 100g |
0,62 zł
(2,49 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
Polędwica z indyka | 100g |
4,70 zł
(7,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki kukurydziane bezglutenowe | 50g |
0,67 zł
(7,99 zł) |
|
Ryż brązowy | 170g |
1,27 zł
(2,99 zł) |
|
Rzodkiewka | 200g |
4,15 zł
(4,98 zł) |
|
Szparagi | 150g |
3,60 zł
(11,99 zł) |