Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 70g |
![]() |
|
Cebula | 360g |
![]() |
|
Cukier | 5g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
![]() |
|
Hummus z chilli | 40g |
![]() |
|
Jabłko | 225g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 50g |
![]() |
|
Kalafior | 1760g |
![]() |
|
Kapusta biała | 3000g |
![]() |
|
Mak niebieski | 5g |
![]() |
|
Marchew | 600g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 0.4g |
![]() |
|
Migdały | 5g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 48g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 15g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 240g |
![]() |
|
Passata pomidorowa | 1400g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Pietruszka, korzeń | 180g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Sól himalajska | 10g |
![]() |