Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Ananas | 120g |
1,20 zł
(7,99 zł) |
|
| Borówka amerykańska | 200g |
5,59 zł
(6,99 zł) |
|
| Bulion warzywny | 250g |
27,30 zł
(27,96 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Czosnek | 5g |
0,22 zł
(2,19 zł) |
|
| Imbir (proszek) | 5g |
0,63 zł
(1,89 zł) |
|
| Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 300g |
2,32 zł
(2,78 zł) |
|
| Kalafior | 440g |
7,33 zł
(9,99 zł) |
|
| Kurkuma | 2g |
0,17 zł
(1,69 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 70g |
0,64 zł
(4,59 zł) |
|
| Masło orzechowe | 15g |
0,53 zł
(11,99 zł) |
|
| Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 240ml |
2,28 zł
(9,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Pesto z bazylią | 30g |
3,33 zł
(9,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Pomidory koktajlowe | 100g |
1,40 zł
(3,49 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Rodzynki | 15g |
0,34 zł
(4,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
| Soczewica czerwona, nasiona suche | 50g |
0,74 zł
(5,19 zł) |
|
| Suszona kolendra | 2g |
0,17 zł
(1,29 zł) |
|
| Szczypiorek | 30g |
2,99 zł
(4,98 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |