Darmowa dieta 1600 kcal nr 82285



Śniadanie


Kanapki z szynką z indyka i warzywami
362 kcal
Łączna waga porcji: 250g.

B: 14.6 g T: 10.85 g W: 56.49 g (BŁ: 9.27 g)



76   8

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Chleb smarujemy masłem, dodajemy kolejno sałatę, szynkę i pokrojonego ogórka



Drugie śniadanie


Omlet z pieczarkami i warzywami
338 kcal
Łączna waga porcji: 525g.

B: 28.68 g T: 18.64 g W: 18.18 g (BŁ: 7.06 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

51   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa i pieczarki.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki i umieść na osobnej patelni. Uduś pieczarki wraz z niewielką ilością wody.
  3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Umieść warzywa w misce.
  4. Do warzyw dodaj jaja kurze oraz przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, pieprz czarny, sól himalajska). Wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej zawartość miski. Podgrzewaj omlet aż do czasu, gdy jajka się zetną.
  6. Omlet wyłóż na talerz i posyp duszonymi pieczarkami.


Obiad


Dorsz gotowany na parze z brokułem
521 kcal
Łączna waga porcji: 530g.

B: 36.54 g T: 9.93 g W: 77.68 g (BŁ: 11.65 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

27   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Dorsza solimy i okładamy plastrami pokrojonej cytryny. Brokuła solimy i gotujemy na parze razem z dorszem przez ok. 20 - 25 minut. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w posolonej wodzie w proporcjach 1:2,5 (kasza:woda) przez ok. 15 minut. Podajemy na talerzu, posypane sezamem. Brokuła polewamy oliwą z oliwek.


Kolacja


Kasza jaglana z duszonym bakłażanem
419 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 11.2 g T: 12.52 g W: 69.85 g (BŁ: 8.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Bakłażana pokrój w małą kostkę i duś na patelni na rozgrzanym oleju (około 10 minut). Pod koniec smażenia do bakłażana dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podduszonego bakłażana dodaj wodę. Duś bakłażana do miękkości, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
  3. Kaszę jaglaną opłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.  
  4. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię z bakłażanami. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  5. Potrawę przełóż na talerz i posól do smaku.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1640 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 91.02 g
Tłuszcz: 51.94 g
Węglowodany: 222.2 g (w tym błonnik: 36.35 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bakłażan 200g     2,22 zł (4,99 zł)
Brokuły 300g     4,49 zł (7,49 zł)
Cebula 50g     0,12 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 100g     7,66 zł (22,99 zł)
Jaja kurze całe 174g     1,22 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 155g     1,50 zł (3,39 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 6g     0,39 zł (1,29 zł)
Natka pietruszki 20g     1,75 zł (2,19 zł)
Ogórek 90g     0,60 zł (3,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 160g     1,60 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 12g     0,32 zł (5,29 zł)
Szynka z indyka 45g     2,12 zł (7,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 1g     0,01 zł (3,49 zł)
Woda 112ml 0,00 zł (0,00 zł)



×