Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 260g |
2,60 zł
(7,99 zł) |
|
Bulion warzywny | 250g |
27,30 zł
(27,96 zł) |
|
Cebula | 40g |
0,09 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
1,44 zł
(4,79 zł) |
|
Imbir | 10g |
0,28 zł
(5,69 zł) |
|
Imbir (proszek) | 5g |
0,63 zł
(1,89 zł) |
|
Jabłko | 585g |
2,55 zł
(3,49 zł) |
|
Kalafior | 220g |
3,66 zł
(9,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
Kurkuma | 2g |
0,17 zł
(1,69 zł) |
|
Marchew | 270g |
0,82 zł
(2,29 zł) |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
Nasiona chia | 20g |
0,56 zł
(6,99 zł) |
|
Ocet balsamiczny | 2g |
0,10 zł
(12,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
Rodzynki | 17g |
0,38 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 50g |
0,37 zł
(2,99 zł) |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40g |
0,59 zł
(5,19 zł) |
|
Suszona kolendra | 2g |
0,17 zł
(1,29 zł) |
|
Szczypiorek | 30g |
2,99 zł
(4,98 zł) |
|
Szpinak | 150g |
2,99 zł
(3,99 zł) |
|
Woda | 500ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |