Darmowa dieta 1800 kcal nr 15904



Śniadanie


Jajecznica z pomidorami (wersja bezglutenowa)
457 kcal
Łączna waga porcji: 435g.

B: 27.13 g T: 23.96 g W: 35.8 g (BŁ: 3.85 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

31   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, razem z pokrojonym drobno pomidorem. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem. Zmniejszamy ogień i wlewamy zawartość miseczki. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jajko się zetnie. Podajemy z krążkami ryżowymi.


Drugie śniadanie


Warzywa z humusem chilli
231 kcal
Łączna waga porcji: 430g.

B: 7.82 g T: 10.38 g W: 32.81 g (BŁ: 12.24 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

28   52

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Warzywa kroimy w paski i jemy z humusem (jako dip).


Obiad


Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną
554 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 30.54 g T: 27.74 g W: 48.89 g (BŁ: 5.09 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

20   31

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.



Podwieczorek


Zupa ziemniaczana
257 kcal
Łączna waga porcji: 696g.

B: 5.27 g T: 10.84 g W: 37.44 g (BŁ: 5.69 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

32   29

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w plastry a resztę warzyw w kostkę. Masło roztopić w ganku, dodać warzywa, ziemniaki i pietruszkę i to chwilkę podusić. Dolać do tego bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu przez około 25 min. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować.


Kolacja


Kanapka z masłem, indykiem i ogórkiem kiszonym
272 kcal
Łączna waga porcji: 180g.

B: 11.66 g T: 10.16 g W: 37.1 g (BŁ: 6.18 g)



50   8

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Kanapkę smarujemy masłem.
  2. Na kanapkę kładziemy plasterek szynki.
  3. Na szynkę - pokrojony w plastry ogórek kiszony.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1771 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 82.42 g
Tłuszcz: 83.08 g
Węglowodany: 192.04 g (w tym błonnik: 33.05 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bulion warzywny 500g     54,61 zł (55,92 zł)
Cebula 80g     0,19 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Czosnek 30g     1,31 zł (2,19 zł)
Hummus z chilli 40g     1,50 zł (2,99 zł)
Jaja kurze całe 340g     2,38 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 40g     0,39 zł (3,39 zł)
Krążki ryżowe 30g     0,73 zł (2,69 zł)
Marchew 180g     0,55 zł (2,29 zł)
Masło 20g     0,50 zł (4,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 20ml     0,07 zł (3,49 zł)
Natka pietruszki 6g     0,53 zł (2,19 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 60g     0,75 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 15g     0,10 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 240g     4,40 zł (10,99 zł)
Pomidory 170g     0,90 zł (3,99 zł)
Pomidory koktajlowe 100g     1,40 zł (3,49 zł)
Seler, korzeń 20g     0,08 zł (2,69 zł)
Suszone pomidory 20g     0,50 zł (6,99 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Szynka z indyka 40g     1,88 zł (7,99 zł)
Ziemniaki 100g     0,18 zł (3,69 zł)



×