Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Zmiksuj wszystkie składniki (lub wrzuć do wyciskarki).
Przepis przesłany przez użytkownika
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 70g |
![]() |
|
Cebula | 50g |
![]() |
|
Jabłko | 510g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 45g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 20g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 50g |
![]() |
|
Mak niebieski | 5g |
![]() |
|
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
![]() |
|
Marchew | 15g |
![]() |
|
Masło | 5g |
![]() |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
![]() |
|
Migdały | 5g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 24g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 5g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 50g |
![]() |
|
Pomarańcze | 240g |
![]() |
|
Pomidory | 120g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 100g |
![]() |