Darmowa dieta 1800 kcal nr 2840



Śniadanie


Kanapki z humusem i rzodkiewką
412 kcal
Łączna waga porcji: 270g.

B: 11.66 g T: 9.24 g W: 79.02 g (BŁ: 15.79 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   29

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Chleb smarujemy humusem. Rzodkiewki kroimy w plastry i kładziemy na kanapki.


Drugie śniadanie


Borówki amerykańskie (wersja lżejsza)
280 kcal
Łączna waga porcji: 500g.

B: 5 g T: 0 g W: 70 g (BŁ: 10 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

21   38

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce.


Obiad


Zupa krem z dyni i grochu (wersja lżejsza)
540 kcal
Łączna waga porcji: 610g.

B: 25.82 g T: 21.14 g W: 74.2 g (BŁ: 24.4 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

15   40

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1. Namocz groch w miseczce z wodą. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zetrzyj na tarce (lub zblenduj) marchewkę i pietruszkę. Pokrój pora na drobne plasterki. Podsmaż rozdrobnione warzywa na rozgrzanej oliwie. Posól. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Ugotuj groch (stosunek wody do grochu - 2:1). Dodaj groch do garnka z duszonymi warzywami. 4. Do warzyw dodaj dynię pokrojoną w kostkę, słodką paprykę oraz 0,5 szklanki wody. Gotuj około 15-20 minut. 5. Zmiksuj warzywa i posól wedle smaku. 6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. 7. Dodaj pestki do zupy przed samym podaniem.


Podwieczorek


Warzywa z humusem naturalnym
251 kcal
Łączna waga porcji: 430g.

B: 7.34 g T: 12.98 g W: 32.37 g (BŁ: 12.24 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

35   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Warzywa kroimy w paski i jemy z humusem (jako dip).


Kolacja


"Risotto" kalafiorowe z sosem z awokado
354 kcal
Łączna waga porcji: 613g.

B: 11.72 g T: 22.46 g W: 34.38 g (BŁ: 14.84 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

21   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kalafiora parzymy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy awokado, czosnek i sok z cytryny do konsystencji sosu i przelewamy do miseczki. Następnie miksujemy ostudzonego kalafiora do konsystencji ryżu i mieszamy z pokrojoną rzodkiewką, pomidorem i koperkiem i ulubionymi przyprawami (np. kurkuma, sól i pieprz). Całość polewamy sosem awokado.


Wartości odżywcze:


Białko: 61.54 g
Tłuszcz: 65.82 g
Węglowodany: 289.97 g (w tym błonnik: 77.27 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 140g     4,35 zł (13,99 zł)
Borówka amerykańska 500g     13,98 zł (13,98 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Czosnek 15g     0,66 zł (2,19 zł)
Dynia 220g     1,76 zł (11,99 zł)
Groch, nasiona suche 44g     0,30 zł (2,69 zł)
Hummus naturalny 40g     1,50 zł (2,99 zł)
Hummus z chilli 30g     1,12 zł (2,99 zł)
Kalafior 250g     4,16 zł (9,99 zł)
Koper ogrodowy 32g     3,83 zł (5,98 zł)
Marchew 230g     0,70 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 6g     0,39 zł (1,29 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 20g     0,50 zł (2,49 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 240g     4,40 zł (10,99 zł)
Pietruszka, korzeń 80g     0,66 zł (2,49 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Por 140g     2,43 zł (3,99 zł)
Rzodkiewka 160g     3,32 zł (4,98 zł)
Sok cytrynowy 6g     0,16 zł (5,29 zł)



×