Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bataty | 460g |
![]() |
|
Cukier wanilinowy | 5g |
![]() |
|
Cytryna | 40g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 105g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 20g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 450ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 120g |
![]() |
|
Nasiona dyni | 10g |
![]() |
|
Ogórek kiszony | 120g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 30g |
![]() |
|
Otręby pszenne | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Papryka czerwona | 100g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 0.1g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 120g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 1g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 100g |
![]() |
|
Rzodkiewka | 75g |
![]() |
|
Soda oczyszczona | 1g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 3g |
![]() |
|
Sól biała | 0.1g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 30g |
![]() |