1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier wanilinowy | 5g |
0,15 zł
(1,29 zł) |
|
| Jabłko | 100g |
0,44 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 55g |
0,38 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 240g |
1,85 zł
(2,78 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Masło | 15g |
0,37 zł
(4,99 zł) |
|
| Masło orzechowe | 10g |
0,35 zł
(11,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 200ml |
0,70 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 120g |
0,36 zł
(2,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 90g |
1,12 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Otręby pszenne | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 1g |
0,03 zł
(0,75 zł) |
|
| Płatki jaglane | 30g |
0,42 zł
(2,79 zł) |
|
| Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
| Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
| Soda oczyszczona | 1g |
0,01 zł
(1,29 zł) |
|
| Szynka z indyka | 60g |
2,82 zł
(7,99 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |