Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Zmiksuj wszystkie składniki (lub wrzuć do wyciskarki).
Przepis przesłany przez użytkownika
Sok z cytryny, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu i resztę składników połączyć w marynatę. Indyka umyć, następnie włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Włożyć do formy żaroodpornej wraz z marynatą i piec w zakrytym folią aluminiową naczyniu w 200 stopniach przez godzinę, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez pół godziny bez przykrycia.
1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
Borówka amerykańska | 200g |
5,59 zł
(6,99 zł) |
|
Cytryna | 80g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 200g |
1,54 zł
(2,78 zł) |
|
Ksylitol | 7g |
0,36 zł
(12,99 zł) |
|
Marchew | 15g |
0,05 zł
(2,29 zł) |
|
Miód pszczeli | 50g |
1,87 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 350ml |
1,22 zł
(3,49 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 40g |
1,76 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 5g |
0,20 zł
(3,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Pierś z indyka | 800g |
19,32 zł
(28,98 zł) |
|
Pomarańcze | 240g |
1,50 zł
(7,49 zł) |
|
Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
Płatki ryżowe | 50g |
0,89 zł
(3,19 zł) |
|
Sól biała | 5g |
0,03 zł
(1,99 zł) |
|
Śliwki suszone | 30g |
1,00 zł
(4,99 zł) |