Darmowa dieta 1900 kcal nr 89097



Śniadanie


Kanapka z masłem, żółtym serem i pomidorem
330 kcal
Łączna waga porcji: 150g.

B: 13.88 g T: 15.24 g W: 38.04 g (BŁ: 6.36 g)

Wegetariańskie  

81   7

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Kanapkę smarujemy masłem.
  2. Na kanapkę kładziemy plasterek sera.
  3. Na ser - plaster pomidora.


Drugie śniadanie


Hummus czekoladowy
331 kcal
Łączna waga porcji: 171g.

B: 13.94 g T: 15.81 g W: 38.43 g (BŁ: 10.08 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   20

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Olej kokosowy roztapiamy. Ciecierzycę dokładnie osączamy na sitku. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Przekładamy humus do miski i dekorujemy pistacjami utłuczonymi w moździerzu.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Jagodowe muffiny z otrębami
282 kcal
Łączna waga porcji: 122g.

B: 8.64 g T: 10.18 g W: 40.7 g (BŁ: 3.08 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   20

Składniki na liczbę porcji: 12

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

W dużej misce wymieszaj suche składniki. W innym naczyniu lekko roztrzep jajka, a następnie dodaj wanilię, mleko oraz olej. Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składnikami,dodaj jagody i delikatnie wymieszaj całość. Formę natłuść i nałóż masę do foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20minut.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 12. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Płatki ryżowe z bananem
359 kcal
Łączna waga porcji: 277g.

B: 7.95 g T: 2.21 g W: 78.45 g (BŁ: 3.04 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

50   28

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Płatki ryżowe z mlekiem zagotuj w garnku, aż potrawa zgęstnieje.
  2. Przelej potrawę do miski, dodaj łyżeczkę ksylitolu i wymieszaj.
  3. Banana pokrój w plastry i połóż na płatkach ryżowych.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1891 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 62.73 g
Tłuszcz: 65.8 g
Węglowodany: 277.61 g (w tym błonnik: 28.37 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Aromat waniliowy 7g     1,11 zł (1,59 zł)
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 70g     0,66 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa 240g     1,41 zł (2,49 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Czarne jagody 250g     12,08 zł (14,49 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 30g     1,40 zł (6,99 zł)
Ksylitol 7g     0,36 zł (12,99 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Masło orzechowe 20g     0,71 zł (11,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 100ml     0,35 zł (3,49 zł)
Mleko sojowe 500ml     3,50 zł (6,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 900g     2,69 zł (2,99 zł)
Olej kokosowy 10g     0,50 zł (11,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 100g     0,90 zł (8,99 zł)
Otręby owsiane 100g     2,13 zł (3,19 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pomidory 40g     0,21 zł (3,99 zł)
Proszek do pieczenia 6g     0,15 zł (0,75 zł)
Płatki ryżowe 50g     0,89 zł (3,19 zł)
Ser żółty królewski light 30g     1,02 zł (4,59 zł)
Syrop klonowy 40g 0,00 zł (0,00 zł)
Sól biała 5.1g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×