Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Borówka amerykańska | 520g |
14,54 zł
(20,97 zł) |
|
| Bulion warzywny | 1000g |
109,22 zł
(111,84 zł) |
|
| Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
1,44 zł
(4,79 zł) |
|
| Czosnek | 60g |
2,63 zł
(4,38 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 160g |
1,12 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 40g |
0,39 zł
(3,39 zł) |
|
| Mak niebieski | 5g |
0,16 zł
(6,29 zł) |
|
| Marchew | 60g |
0,18 zł
(2,29 zł) |
|
| Masło | 20g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Migdały | 5g |
0,42 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 20ml |
0,07 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
| Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
| Ocet balsamiczny | 2g |
0,10 zł
(12,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
| Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory koktajlowe | 100g |
1,40 zł
(3,49 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Seler, korzeń | 40g |
0,15 zł
(2,69 zł) |
|
| Suszone pomidory | 20g |
0,50 zł
(6,99 zł) |
|
| Szpinak | 150g |
2,99 zł
(3,99 zł) |
|
| Ziemniaki | 200g |
0,37 zł
(3,69 zł) |