Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Brzoskwinia | 85g |
0,59 zł
(3,49 zł) |
|
| Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
| Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
| Kiwi | 75g |
1,12 zł
(7,49 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 70g |
8,37 zł
(8,97 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 20g |
0,49 zł
(2,69 zł) |
|
| Miód pszczeli | 12g |
0,45 zł
(14,99 zł) |
|
| Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Ogórek | 40g |
0,27 zł
(3,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Pomarańcze | 400g |
2,50 zł
(7,49 zł) |
|
| Płatki jaglane | 10g |
0,14 zł
(2,79 zł) |
|
| Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
| Ser mozzarella | 60g |
1,53 zł
(3,19 zł) |
|
| Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 200g |
2,69 zł
(2,69 zł) |
|
| Suszone pomidory | 40g |
1,00 zł
(6,99 zł) |
|
| Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
| Woda | 730ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |