Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1. Ugotuj komosę. 2. Wykrój twardą łodygę z jarmużu. 3. Pokrój awokado. 4. Wymieszaj składniki z przyprawami do smaku.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Awokado | 70g |
![]() |
|
Borówka amerykańska | 100g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Cynamon | 4g |
![]() |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Jabłko | 360g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 50g |
![]() |
|
Jarmuż | 50g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 50g |
![]() |
|
Mak niebieski | 10g |
![]() |
|
Migdały | 10g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 72g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Orzechy nerkowca | 15g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Quinoa (komosa ryżowa) | 56g |
![]() |
|
Rodzynki | 7g |
![]() |
|
Szpinak | 50g |
![]() |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
![]() |