Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 45g |
0,31 zł
(6,99 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
| Ksylitol | 7g |
0,36 zł
(12,99 zł) |
|
| Majonez lekki (light) | 30g |
0,61 zł
(8,49 zł) |
|
| Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
1,59 zł
(5,69 zł) |
|
| Masło orzechowe | 15g |
0,53 zł
(11,99 zł) |
|
| Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 100ml |
0,35 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 240ml |
2,28 zł
(9,49 zł) |
|
| Ogórek konserwowy | 20g |
0,17 zł
(7,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 60g |
1,10 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczona pierś z indyka | 90g |
2,17 zł
(14,49 zł) |
|
| Pomidory | 170g |
0,90 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Płatki ryżowe | 50g |
0,89 zł
(3,19 zł) |
|
| Rukola | 40g |
2,40 zł
(5,99 zł) |
|
| Szynka wołowa, gotowana | 30g |
2,00 zł
(19,99 zł) |
|
| Tortilla pszenna pełnoziarnista | 124g |
4,64 zł
(8,99 zł) |