Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Zalewamy mlekiem i mieszamy z posiekanymi migdałami, pokrojonym na drobne kawałki bananem i karobem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 180g |
0,90 zł
(4,99 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 152g |
1,06 zł
(6,99 zł) |
|
| Karob | 6g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Ksylitol | 7g |
0,36 zł
(12,99 zł) |
|
| Masło | 20g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Migdały | 5g |
0,42 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 100ml |
0,35 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 90g |
1,12 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Płatki ryżowe | 50g |
0,89 zł
(3,19 zł) |
|
| Szynka z indyka | 60g |
2,82 zł
(7,99 zł) |
|
| Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |