Płatki ugotować w mleku lub zostawić na noc do nasiąknięcia, jabłko i daktyle pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z masłem orzechowym. Podawać na ciepło lub zimno.
Makrelę oczyszczoną z ości wraz z cebulą, papryką i pietruszką miksujemy. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bakłażan | 200g |
2,22 zł
(4,99 zł) |
|
Cebula | 60g |
0,14 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Czosnek | 3g |
0,13 zł
(2,19 zł) |
|
Daktyle suszone | 10g |
0,32 zł
(3,19 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Jabłko | 180g |
0,79 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 75g |
0,73 zł
(3,39 zł) |
|
Makrela, wędzona | 80g |
1,92 zł
(5,99 zł) |
|
Masło orzechowe | 20g |
0,71 zł
(11,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 72g |
0,26 zł
(3,59 zł) |
|
Natka pietruszki | 44g |
3,85 zł
(4,38 zł) |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 120g |
1,50 zł
(4,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 140g |
2,56 zł
(10,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Sałata | 20g |
0,71 zł
(4,99 zł) |
|
Sok cytrynowy | 12g |
0,32 zł
(5,29 zł) |
|
Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
Woda | 200ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |