Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.
Pokrojone w paski suszone pomidory i łososia smażymy na patelni na oleju razem ze szpinakiem. Obok przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu wykładamy makaron, następnie łososia z warzywami. Całość posypujemy natką pietruszki.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 200g |
5,59 zł
(6,99 zł) |
|
Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Figi suszone | 14g |
1,03 zł
(10,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 200g |
1,54 zł
(2,78 zł) |
|
Makaron ryżowy | 50g |
1,95 zł
(7,79 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 72g |
0,26 zł
(3,59 zł) |
|
Natka pietruszki | 6g |
0,53 zł
(2,19 zł) |
|
Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pesto z bazylią | 15g |
1,67 zł
(9,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Sałata masłowa | 20g |
0,71 zł
(4,99 zł) |
|
Suszone pomidory | 14g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Łosoś, świeży | 50g |
5,75 zł
(22,99 zł) |