Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na grubej tarce marchewkę, dodajemy pomidory, fasolę i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
Banan | 180g |
0,90 zł
(4,99 zł) |
|
Bułka tarta | 20g |
0,16 zł
(3,89 zł) |
|
Cebula | 80g |
0,19 zł
(1,89 zł) |
|
Fasola biała konserwowa | 50g |
0,50 zł
(3,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 45g |
0,31 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 135g |
1,31 zł
(3,39 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 45g |
0,84 zł
(1,49 zł) |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 70g |
0,79 zł
(4,49 zł) |
|
Marchew | 100g |
0,31 zł
(2,29 zł) |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
Miód pszczeli | 10g |
0,37 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 300ml |
2,85 zł
(9,49 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 400g |
4,19 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki jaglane | 60g |
0,84 zł
(2,79 zł) |
|
Rodzynki | 22g |
0,49 zł
(4,49 zł) |