Makrelę oczyszczoną z ości miksujemy wraz z cebulą, papryką i pietruszką. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.
1. Pokrój warzywa na małą kostkę.
2. Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim płomieniu. Dodaj czosnek i jalapeno, podsmażaj przez 1 min.
3. Zmieszaj quinoa'e, rosół warzywny, fasolę, pomidory, kukurydzę, proszek chilli i kumin - dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj aż quinoa będzie gotowa - ok. 20 min. Dodaj awokado, sok z limonki i kolendrę. Gotowe :)
Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.
Źródło: olalalchf.pl
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Awokado | 140g |
4,35 zł
(13,99 zł) |
|
Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Bulion warzywny | 200g |
21,84 zł
(27,96 zł) |
|
Cebula | 250g |
0,59 zł
(1,89 zł) |
|
Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 170g |
2,04 zł
(4,79 zł) |
|
Czosnek | 25g |
1,10 zł
(2,19 zł) |
|
Dorsz, świeży, filety bez skóry | 250g |
19,16 zł
(22,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 170g |
1,40 zł
(2,79 zł) |
|
Kumin (kmin rzymski) | 3g |
0,26 zł
(1,29 zł) |
|
Limonka | 100g |
1,56 zł
(4,99 zł) |
|
Liść laurowy | 1g |
0,22 zł
(1,29 zł) |
|
Makrela, wędzona | 310g |
7,43 zł
(11,98 zł) |
|
Marchew | 100g |
0,31 zł
(2,29 zł) |
|
Masło klarowane | 100g |
4,30 zł
(21,49 zł) |
|
Mielona papryka chilli | 6g |
0,55 zł
(2,29 zł) |
|
Mielona papryka słodka | 1g |
0,06 zł
(1,29 zł) |
|
Mąka pszenna pełnoziarnista | 50g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 120g |
1,50 zł
(4,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 320g |
5,86 zł
(10,99 zł) |
|
Papryka jalapeno | 30g |
2,00 zł
(19,99 zł) |
|
Passata pomidorowa | 250g |
2,14 zł
(5,99 zł) |
|
Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
Pomidory w puszce | 170g |
1,78 zł
(4,19 zł) |
|
Quinoa (komosa ryżowa) | 200g |
6,39 zł
(7,99 zł) |
|
Ryż konjac | 300g |
7,01 zł
(8,99 zł) |
|
Sałata | 15g |
0,53 zł
(4,99 zł) |
|
Sos sojowy jasny | 30g |
0,84 zł
(4,19 zł) |
|
Suszona kolendra | 1g |
0,09 zł
(1,29 zł) |
|
Sól biała | 1g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
Ziele angielskie | 1g |
0,11 zł
(1,59 zł) |