Płatki gotujemy w mleku lub zostawiamy na noc do nasiąknięcia. jabłko i orzechy kroimy w drobną kostkę i dodajemy do płatek. Podajemy na ciepło lub na zimno
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
1. Ugotuj komosę. 2. Wykrój twardą łodygę z jarmużu. 3. Pokrój awokado. 4. Wymieszaj składniki z przyprawami do smaku.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Awokado | 70g |
2,18 zł
(13,99 zł) |
|
Banan | 60g |
0,30 zł
(4,99 zł) |
|
Bułka tarta | 20g |
0,16 zł
(3,89 zł) |
|
Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
1,44 zł
(4,79 zł) |
|
Jabłko | 180g |
0,79 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 45g |
0,31 zł
(6,99 zł) |
|
Jarmuż | 50g |
1,40 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 75g |
0,73 zł
(3,39 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 70g |
0,79 zł
(4,49 zł) |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
Miód pszczeli | 22g |
0,82 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 200ml |
0,70 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 300ml |
2,85 zł
(9,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Orzechy nerkowca | 15g |
2,00 zł
(9,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 10g |
1,15 zł
(11,49 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Quinoa (komosa ryżowa) | 56g |
1,79 zł
(7,99 zł) |
|
Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |