Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
| Cukier | 5g |
0,01 zł
(2,99 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
0,77 zł
(4,29 zł) |
|
| Fasola cięta konserwowa bez zalewy | 30g |
0,30 zł
(3,99 zł) |
|
| Groszek zielony konserwowy bez zalewy | 30g |
0,20 zł
(2,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 150g |
1,05 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 100g |
0,77 zł
(1,39 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 140g |
1,29 zł
(4,59 zł) |
|
| Marchew | 30g |
0,09 zł
(2,29 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 48g |
0,17 zł
(3,59 zł) |
|
| Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
| Pesto z bazylią | 60g |
6,66 zł
(9,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Pomidory koktajlowe | 200g |
2,79 zł
(3,49 zł) |
|
| Płatki jaglane | 10g |
0,14 zł
(2,79 zł) |
|
| Seler, korzeń | 30g |
0,12 zł
(2,69 zł) |
|
| Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 200g |
2,69 zł
(2,69 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 12g |
0,32 zł
(5,29 zł) |
|
| Sól biała | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Ziemniaki | 30g |
0,06 zł
(3,69 zł) |
|
| Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |