Darmowa dieta 2300 kcal nr 17580



Śniadanie


Owsianka z masłem orzechowym, daktylami i jabłkiem
550 kcal
Łączna waga porcji: 510g.

B: 20.69 g T: 18.71 g W: 79.71 g (BŁ: 9.6 g)

Wegetariańskie  

30   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki ugotować w mleku lub zostawić na noc do nasiąknięcia, jabłko i daktyle pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z masłem orzechowym. Podawać na ciepło lub zimno.



Drugie śniadanie


Sałatka z makaronem, brokułem i jajkiem (wersja bezglutenowa)
361 kcal
Łączna waga porcji: 425g.

B: 19.34 g T: 7.86 g W: 56.95 g (BŁ: 7.18 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

40   30

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Brokuła gotujemy na parze przez ok 10 - 15 minut, makaron gotujemy wg przepisu (al dente). Ugotowane na twardo jajko i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy ugotowanego brokuła i makaron. Całość polewamy jogurtem z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy.


Obiad


Racuchy jaglane z gumijagodami
974 kcal
Łączna waga porcji: 508g.

B: 17.66 g T: 38.34 g W: 152.78 g (BŁ: 25.76 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

24   74

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Wymieszaj w miseczce składniki: wodę, nasiona chia, ksylitol, mąkę jaglaną, umyte czarne porzeczki (mogą być roztopione porzeczki z mrożonki).
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  3. Płynne ciasto na racuchy nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, formując małe placuszki.
  4. Smaż racuchy z obu stron do uzyskania jasnobrązowego koloru.


Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2339 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 68.46 g
Tłuszcz: 82.66 g
Węglowodany: 356.99 g (w tym błonnik: 52.7 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły 250g     3,75 zł (7,49 zł)
Daktyle suszone 10g     0,32 zł (3,19 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jabłko 180g     0,79 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 60g     0,42 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 20g     0,15 zł (1,39 zł)
Ksylitol 28g     1,45 zł (12,99 zł)
Makaron kukurydziany 50g     0,46 zł (4,59 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Masło orzechowe 20g     0,71 zł (11,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Mąka jaglana 120g     1,44 zł (11,99 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 40g     0,28 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 40g     0,73 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Porzeczki czarne 220g     2,93 zł (5,99 zł)
Płatki owsiane 50g     0,33 zł (3,29 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Szczypiorek 5g     0,50 zł (2,49 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 225ml 0,00 zł (0,00 zł)



×