Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1. Dodaj wszystkie składniki do robota kuchennego i miksuj aż do uzyskania zwartej masy., 2. Z masy formuj kulki wielkości pralinek, obtocz w wiórkach kokosowych. 3. Kulki schowaj do lodówki na co najmniej 30 min aby stwardniały. Smacznego :)
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Aromat waniliowy | 15g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Cynamon | 4g |
![]() |
|
Daktyle suszone | 200g |
![]() |
|
Dorsz, świeży, filety bez skóry | 330g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Figi suszone | 14g |
![]() |
|
Jabłko | 360g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 50g |
![]() |
|
Kakao w proszku | 50g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 190g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 37g |
![]() |
|
Migdały | 100g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 72g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Orzechy włoskie | 115g |
![]() |
|
Pestki dyni | 10g |
![]() |
|
Por | 280g |
![]() |
|
Płatki jaglane | 50g |
![]() |
|
Rodzynki | 7g |
![]() |
|
Sól biała | 2g |
![]() |
|
Wiórki kokosowe | 20g |
![]() |
|
Woda | 115ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |