Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
1. Banany i mleko miksujemy w blenderze lub rozgniatamy widelcem, a następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Małą foremkę (20x20 lub okrągłą do tarty) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy powstałą masą.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 40 minut.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 100g |
![]() |
|
Banan | 360g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 250g |
![]() |
|
Cebula | 40g |
![]() |
|
Cynamon | 20g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Jabłko | 300g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 130g |
![]() |
|
Kakao w proszku | 20g |
![]() |
|
Kalafior | 220g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 40g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
![]() |
|
Kurkuma | 2g |
![]() |
|
Masło | 10g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 173g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 130ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 200g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 65g |
![]() |
|
Orzechy włoskie | 30g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
![]() |
|
Rodzynki | 10g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 50g |
![]() |
|
Ser twarogowy półtłusty | 100g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 2g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |
|
Sól biała | 2g |
![]() |