1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Chleb smarujemy masłem, dodajemy kolejno sałatę, szynkę i pokrojonego ogórka
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula czerwona | 30g |
0,14 zł
(2,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 245g |
2,32 zł
(3,79 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Makrela, wędzona | 60g |
1,44 zł
(5,99 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
| Ogórek | 90g |
0,60 zł
(3,99 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 80g |
1,00 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Oregano (suszone) | 2g |
0,34 zł
(1,69 zł) |
|
| Papryka czerwona | 80g |
1,47 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Pieczywo tostowe, grahamowe | 110g |
1,43 zł
(6,49 zł) |
|
| Pomidory | 220g |
1,17 zł
(3,99 zł) |
|
| Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
| Sałata masłowa | 15g |
0,53 zł
(4,99 zł) |
|
| Ser mozzarella | 130g |
3,32 zł
(6,38 zł) |
|
| Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
| Szynka wieprzowa, gotowana | 30g |
2,06 zł
(54,99 zł) |
|
| Szynka z indyka | 45g |
2,12 zł
(7,99 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |