Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie Dodaj sparzone pomidory i duś przez kilka minut i dopraw dla smaku. Pieczarki i kurczaka pokrój w paski i wrzuć do sosu Dodaj liść laurowy i gotuj, aż mięso będzie miękkie Podawaj z makaronem ugotowanym al dente
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 3g |
![]() |
|
Banan | 60g |
![]() |
|
Cebula | 60g |
![]() |
|
Cukier | 60g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 70g |
![]() |
|
Cukier wanilinowy | 30g |
![]() |
|
Cynamon | 20g |
![]() |
|
Czosnek | 6g |
![]() |
|
Drożdże (piekarskie świeże) | 30g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 240g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
![]() |
|
Makaron pełnoziarnisty | 100g |
![]() |
|
Masło | 140g |
![]() |
|
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry | 200g |
![]() |
|
Mleko krowie 0,5% | 250g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 280ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 572g |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Pomidory | 340g |
![]() |
|
Płatki jaglane | 40g |
![]() |
|
Rodzynki | 10g |
![]() |
|
Żółtko jaja kurzego | 40g |
![]() |