Darmowa dieta 2300 kcal nr 90849



Śniadanie


Bananowy budyń jaglany z miodem
492 kcal
Łączna waga porcji: 445g.

B: 18.71 g T: 6.86 g W: 90.75 g (BŁ: 3.42 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

57   31

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Gotujemy ją w 150ml mleka pod przykryciem, aż całe mleko się wchłonie (około 15 minut). Czekamy aż nieco wystygnie, przekładamy do blendera, dodajemy resztę mleka, miód i pokrojonego banana, miksujemy.


Drugie śniadanie


Smoothie z cytrusów i truskawek
302 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 3.29 g T: 1.1 g W: 75.13 g (BŁ: 9.88 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

18   21

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Grejpfruta i mandarynki obrać i usunąć pestki. Truskawki umyć osączyć i oczyścić z szypułek. Owoce wrzucić do blendera dodać miód imbir i kostki lodu(3). Zmiksować


Obiad


Naleśnik z dżemem
692 kcal
Łączna waga porcji: 252g.

B: 13.92 g T: 25.81 g W: 102.36 g (BŁ: 2.36 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

105   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Podwieczorek


Sałatka z tuńczykiem
311 kcal
Łączna waga porcji: 610g.

B: 28.65 g T: 12.13 g W: 25.81 g (BŁ: 7.59 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

64   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Sałatę rwiemy na małe kawałki, myjemy i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy tuńczyka wraz z olejem.
  3. Pomidory i paprykę myjemy, kroimy i dodajemy do miski.
  4. Wsypujemy oliwki i umytą, pokrojoną w piórka cebulę.
  5. Dodajemy bazylię, pieprz, sól oraz sok z cytryny, całość mieszamy.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2251 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 75.34 g
Tłuszcz: 63.65 g
Węglowodany: 361.6 g (w tym błonnik: 33.41 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Banan 60g     0,30 zł (4,99 zł)
Bazylia (suszona) 4g     0,92 zł (2,29 zł)
Cebula czerwona 50g     0,23 zł (2,99 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Grejpfrut 260g 0,00 zł (0,00 zł)
Imbir (proszek) 2g     0,25 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 75g     0,73 zł (3,39 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Mandarynki 260g     2,97 zł (7,99 zł)
Miód pszczeli 35g     1,31 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 300ml     1,05 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 72g     0,22 zł (2,99 zł)
Olej rzepakowy 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 50g     0,87 zł (3,49 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 510g     2,71 zł (3,99 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Sałata lodowa 200g     3,42 zł (5,99 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 6g     0,16 zł (5,29 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Tuńczyk w oleju 170g     5,50 zł (5,99 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×