Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Zmiksuj wszystkie składniki (lub wrzuć do wyciskarki).
Przepis przesłany przez użytkownika
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bataty | 460g |
![]() |
|
Cebula | 200g |
![]() |
|
Chleb żytni | 175g |
![]() |
|
Cytryna | 40g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Jabłko | 360g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 204g |
![]() |
|
Marchew | 15g |
![]() |
|
Masło | 25g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
![]() |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 90g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
![]() |
|
Pestki dyni | 10g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 2g |
![]() |
|
Pomarańcze | 240g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Szynka z indyka | 60g |
![]() |
|
Sól biała | 2g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 40g |
![]() |