Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Ryż lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 30 minut. W czasie gdy będzie się gotował, wszystkie składniki kroimy w paski. Następnie podsmażamy mięso na oleju, dodajemy warzywa i smażymy razem przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, tymianek. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy na palniku, aż zacznie wrzeć.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bazylia (suszona) | 4g |
0,92 zł
(2,29 zł) |
|
| Brokuły | 300g |
4,49 zł
(7,49 zł) |
|
| Cebula czerwona | 50g |
0,23 zł
(2,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukinia | 150g |
1,50 zł
(8,49 zł) |
|
| Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Dorsz, świeży, filety bez skóry | 100g |
7,66 zł
(22,99 zł) |
|
| Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Kasza jaglana | 130g |
1,26 zł
(3,39 zł) |
|
| Marchew | 45g |
0,14 zł
(2,29 zł) |
|
| Natka pietruszki | 6g |
0,53 zł
(2,19 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
| Oliwki zielone marynowane, konserwowe | 50g |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
| Papryka czerwona | 230g |
4,21 zł
(10,99 zł) |
|
| Pietruszka, korzeń | 25g |
0,21 zł
(2,49 zł) |
|
| Pomidory | 630g |
3,35 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Por | 70g |
1,21 zł
(3,99 zł) |
|
| Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
| Sardynka w oleju | 80g |
3,99 zł
(5,99 zł) |
|
| Sałata lodowa | 200g |
3,42 zł
(5,99 zł) |
|
| Schab bez kości | 150g |
2,76 zł
(11,59 zł) |
|
| Sezam | 10g |
0,26 zł
(7,79 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 6g |
0,16 zł
(5,29 zł) |
|
| Tuńczyk w oleju | 170g |
5,50 zł
(5,99 zł) |