Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Borówka amerykańska | 550g |
15,38 zł
(20,97 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
| Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
| Mak niebieski | 10g |
0,31 zł
(6,29 zł) |
|
| Migdały | 10g |
0,85 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 780ml |
7,40 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 102g |
0,37 zł
(3,59 zł) |
|
| Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
| Szpinak | 100g |
2,00 zł
(3,99 zł) |
|
| Wiórki kokosowe | 6g |
0,12 zł
(3,99 zł) |
|
| Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |