1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Bazylia (suszona) | 8g |
1,83 zł
(2,29 zł) |
|
| Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 50g |
0,15 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukier trzcinowy nierafinowany | 70g |
0,77 zł
(5,49 zł) |
|
| Cukier wanilinowy | 30g |
0,90 zł
(1,29 zł) |
|
| Cynamon | 20g |
2,54 zł
(4,58 zł) |
|
| Drożdże (piekarskie świeże) | 30g |
0,45 zł
(1,49 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 150g |
2,61 zł
(8,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 210g |
1,47 zł
(6,99 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 100g |
0,92 zł
(4,59 zł) |
|
| Masło | 140g |
3,49 zł
(4,99 zł) |
|
| Mleko krowie 0,5% | 250g |
0,75 zł
(2,99 zł) |
|
| Mąka pszenna pełnoziarnista | 50g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 500g |
1,50 zł
(2,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Żółtko jaja kurzego | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |