Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bułka tarta (bezglutenowa) | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Cebula | 250g |
0,59 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Czekolada deserowa | 50g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 249g |
1,74 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 340g |
2,63 zł
(2,78 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 25g |
2,99 zł
(2,99 zł) |
|
| Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
1,59 zł
(5,69 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Masło orzechowe | 95g |
3,35 zł
(11,99 zł) |
|
| Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 100g |
3,75 zł
(14,99 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 2g |
0,18 zł
(1,79 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 4g |
0,10 zł
(0,75 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Rzodkiewka | 75g |
1,56 zł
(2,49 zł) |
|
| Ser twarogowy półtłusty | 250g |
3,99 zł
(3,99 zł) |
|
| Sól biała | 2g |
0,01 zł
(1,99 zł) |