Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bazylia (suszona) | 8g |
1,83 zł
(2,29 zł) |
|
| Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
1,44 zł
(4,79 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 150g |
2,61 zł
(8,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 51g |
6,10 zł
(8,97 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 100g |
0,92 zł
(4,59 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Pieczywo tostowe, grahamowe | 60g |
0,78 zł
(6,49 zł) |
|
| Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 40g |
1,06 zł
(5,29 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |