Darmowa dieta 2600 kcal nr 54051



Śniadanie


Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną (bez laktozy)
554 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 29.88 g T: 27.64 g W: 49.77 g (BŁ: 5.11 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

15   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.



Drugie śniadanie


Wafle ryżowe z hummusem
615 kcal
Łączna waga porcji: 270g.

B: 13.86 g T: 36.54 g W: 63 g (BŁ: 10.29 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

28   38

Składniki na liczbę porcji: 3

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

1. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. 2. Wafle ryżowe posmaruj hummusem i obłóż rzodkiewką.



Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Kolacja


Burrito
662 kcal
Łączna waga porcji: 634g.

B: 28.97 g T: 15.09 g W: 109.06 g (BŁ: 12.14 g)

Wegetariańskie  

22   13

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

RYŻ PO MEKSYKAŃSKU Pół cebuli, 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili drobno posiekać lub zetrzeć. Włożyć na dużą patelnię i chwilę podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje (ok. 5 minut). Zagotować 450ml bulionu, dodać 3 łyżki krojonych pomidorów i wymieszać. Wlać na patelnię, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować 25 minut. CHILI CON CARNE Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę, dodać 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego chilli, kminu rzymskiego i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać 500g mielonej wołowiny i mieszając zrumienić z każdej strony. Dodać 100 ml bulionu oraz 1 puszkę krojonych pomidorów (zostawić 3 łyżki do ryżu), wymieszać i doprawić 1 łyżką cukru, pieprzem oraz szczyptą soli. Dodać 200g fasoli oraz ewentualnie 5 plasterków pokrojonych suszonych pomidorów. Przykryć i dusić ok. 30 min, co jakiś czas zamieszać. BURRITO Na środek tortilli nałożyć porcję ryżu, chili con carne, tartego sera oraz pokrojonego awokado. Opcjonalnie dodać kawałki jalapeno, skropić limonką i zawinąć (najpierw boki do środka a potem w rulon). Zawinięte burrito podgrzać z obydwu stron do zrumienienia tortilli (na patelni lub najlepiej w opiekaczu do kanapek). Przekroić na pół, podawać z kwaśną śmietaną i opcjonalnie świeżą kolendrą.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2618 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 103.97 g
Tłuszcz: 99.06 g
Węglowodany: 352.84 g (w tym błonnik: 47.23 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bulion warzywny 550g     60,07 zł (62,91 zł)
Cebula 390g     0,92 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 12g     0,04 zł (2,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 400g     4,79 zł (4,79 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Hummus naturalny 120g     4,49 zł (5,98 zł)
Jaja kurze całe 160g     1,12 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 140g     1,36 zł (3,39 zł)
Krążki ryżowe 60g     1,47 zł (2,69 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko ryżowe 20ml     0,19 zł (9,49 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 20g     0,88 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory koktajlowe 100g     1,40 zł (3,49 zł)
Pomidory w puszce 600g     6,29 zł (8,38 zł)
Ryż długoziarnisty 220g 0,00 zł (0,00 zł)
Rzodkiewka 90g     1,87 zł (2,49 zł)
Ser żółty królewski light 80g     2,72 zł (4,59 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Suszone pomidory 120g     3,00 zł (6,99 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Tortilla pszenna pełnoziarnista 240g     8,99 zł (8,99 zł)



×