Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 100g |
![]() |
|
Białko jaja kurzego | 70g |
![]() |
|
Cebula | 30g |
![]() |
|
Chleb żytni | 315g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Daktyle suszone | 30g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 310g |
![]() |
|
Kakao w proszku | 10g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 220g |
![]() |
|
Masło klarowane | 5g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 20g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 40g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 230ml |
![]() |
|
Mleko krowie 0,5% | 500g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 20ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 72g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 30g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 140g |
![]() |
|
Pesto z bazylią | 30g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 0.3g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 100g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 40g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 20g |
![]() |
|
Szpinak | 250g |
![]() |
|
Sól biała | 0.3g |
![]() |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |