Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Brzoskwinia | 80g |
![]() |
|
Bułka tarta (bezglutenowa) | 20g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Cebula | 110g |
![]() |
|
Cukier wanilinowy | 5g |
![]() |
|
Cynamon | 1g |
![]() |
|
Figi suszone | 14g |
![]() |
|
Groszek zielony konserwowy bez zalewy | 120g |
![]() |
|
Jabłko | 200g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 100g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 180g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
![]() |
|
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
![]() |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 20g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 450ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 120g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 30g |
![]() |
|
Orzechy włoskie | 15g |
![]() |
|
Otręby pszenne | 25g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 160g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 1g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 130g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 120g |
![]() |
|
Soda oczyszczona | 1g |
![]() |