Zmiksuj wszystko w blenderze
Makrelę oczyszczoną z ości wraz z cebulą, papryką i pietruszką miksujemy. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie Dodaj sparzone pomidory i duś przez kilka minut i dopraw dla smaku. Pieczarki i kurczaka pokrój w paski i wrzuć do sosu Dodaj liść laurowy i gotuj, aż mięso będzie miękkie Podawaj z makaronem ugotowanym al dente
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Ananas | 100g |
![]() |
|
Banan | 150g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 250g |
![]() |
|
Cebula | 160g |
![]() |
|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Cukier | 10g |
![]() |
|
Czosnek | 6g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 50g |
![]() |
|
Kalafior | 220g |
![]() |
|
Kurkuma | 2g |
![]() |
|
Makaron pełnoziarnisty | 100g |
![]() |
|
Makrela, wędzona | 80g |
![]() |
|
Mango | 120g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry | 200g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 240ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 72g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 24g |
![]() |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 120g |
![]() |
|
Olej kokosowy | 25g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 25g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 140g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Pomarańcze | 250g |
![]() |
|
Pomidory | 340g |
![]() |
|
Rodzynki | 10g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 50g |
![]() |
|
Sałata | 20g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 2g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |