Darmowa dieta 2900 kcal nr 30243



Śniadanie


Zapiekanka z grahamki
732 kcal
Łączna waga porcji: 290g.

B: 39.78 g T: 21.44 g W: 101.08 g (BŁ: 12.06 g)



80   8

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Grahamkę kroimy na pół, smarujemy margaryną każdą połowę, kładziemy po plasterku szynki a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi a bułka będzie chrupiąca. Można posmarować keczupem.


Drugie śniadanie


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   38

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Racuchy jaglane z gumijagodami
974 kcal
Łączna waga porcji: 508g.

B: 17.66 g T: 38.34 g W: 152.78 g (BŁ: 25.76 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

23   74

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

  1. Wymieszaj w miseczce składniki: wodę, nasiona chia, ksylitol, mąkę jaglaną, umyte czarne porzeczki (mogą być roztopione porzeczki z mrożonki).
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  3. Płynne ciasto na racuchy nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, formując małe placuszki.
  4. Smaż racuchy z obu stron do uzyskania jasnobrązowego koloru.


Kolacja


Gulasz wołowy z brązowym ryżem
565 kcal
Łączna waga porcji: 490g.

B: 29.12 g T: 20.43 g W: 71.3 g (BŁ: 9.77 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

31   24

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Mięso myjemy, suszymy i kroimy w ok. 1 cm kostkę.
  2. Oprószamy mąką.
  3. Podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym aż do zarumienienia.
  4. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
  5. Przygotowujemy bulion i powoli dolewamy do mięsa i cebuli, po tym gdy cebula już się zeszkli.
  6. Kroimy w paski paprykę i dodajemy do gulaszu wraz z koncentratem i papryką.
  7. Całość dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie.
  8. Podajemy z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu ryżem.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2860 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 104.88 g
Tłuszcz: 102.57 g
Węglowodany: 407.15 g (w tym błonnik: 53.4 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Bulion warzywny 500g     54,61 zł (55,92 zł)
Bułka grahamka 180g     2,46 zł (2,67 zł)
Cebula 550g     1,30 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 25g     0,47 zł (1,49 zł)
Ksylitol 28g     1,45 zł (12,99 zł)
Margaryna do pieczywa 10g     0,11 zł (2,69 zł)
Mielona papryka słodka 3g     0,19 zł (1,29 zł)
Mąka jaglana 120g     1,44 zł (11,99 zł)
Mąka pszenna pełnoziarnista 10g     0,05 zł (4,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 200g     3,66 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Porzeczki czarne 220g     2,93 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 300g     2,24 zł (2,99 zł)
Ser gouda tłusty 60g     1,40 zł (3,49 zł)
Szynka z indyka 40g     1,88 zł (7,99 zł)
Sól biała 6g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 350ml 0,00 zł (0,00 zł)
Wołowina, rozbratel 500g 0,00 zł (0,00 zł)



×