Darmowa dieta 3000 kcal nr 56382



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

50   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Jaglanka z borówkami (wersja lżejsza)
396 kcal
Łączna waga porcji: 386g.

B: 15.65 g T: 13.89 g W: 55.19 g (BŁ: 6.15 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

17   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie zalewamy wrzątkiem. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.


Obiad


Kurczak w sosie cytrynowym z ryżem
859 kcal
Łączna waga porcji: 598g.

B: 54.19 g T: 35.43 g W: 87.67 g (BŁ: 12.46 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

69   16

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie złożonym z soku cytrynowego (2 łyżki), oliwy z oliwek (2 łyżki), odrobiną suszonej papryki chilli (na czubku łyżeczki) i soli. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatkowego tłuszczu). W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: rukolę myjemy, dodajemy pomidorki koktajlowe (możemy je przekroić na pół) i posiekaną czerwoną cebulę. Polewamy dressingiem (1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól). Na sałatkę wykładamy zawartość patelni. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.


Podwieczorek


Ciasteczka z masła orzechowego
484 kcal
Łączna waga porcji: 96g.

B: 12.77 g T: 31.46 g W: 39.37 g (BŁ: 3.79 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie   Wegańskie  

25   23

Składniki na liczbę porcji: 10

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.

3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.

4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.

5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).

6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 10. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Pizza bezglutenowa wege
587 kcal
Łączna waga porcji: 602g.

B: 24.96 g T: 24.04 g W: 72.95 g (BŁ: 10.13 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

19   36

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Umyj rukolę.
  10. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  11. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż kostki papryki, plasterki oliwek, posyp rukolą, startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  12. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3016 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 119.26 g
Tłuszcz: 131.07 g
Węglowodany: 357.32 g (w tym błonnik: 33.23 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Aromat waniliowy 5g     0,80 zł (1,59 zł)
Borówka amerykańska 80g     2,24 zł (6,99 zł)
Cebula 70g     0,17 zł (1,89 zł)
Cukier 15g     0,04 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 200g     2,20 zł (5,49 zł)
Cytryna 18g     0,25 zł (13,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Filet z piersi kurczaka 200g     3,48 zł (8,69 zł)
Jaja kurze całe 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Mak niebieski 5g     0,16 zł (6,29 zł)
Masło klarowane 100g     4,30 zł (21,49 zł)
Masło orzechowe 400g     14,11 zł (23,98 zł)
Migdały 5g     0,42 zł (8,49 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 60ml     1,08 zł (8,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Mąka pszenna typ 500 185g     0,55 zł (2,99 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 45g     0,31 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 0.25g     0,02 zł (1,79 zł)
Pomidory koktajlowe 150g     2,09 zł (3,49 zł)
Pomidory w puszce 400g     4,19 zł (4,19 zł)
Proszek do pieczenia 3g     0,08 zł (0,75 zł)
Płatki jaglane 40g     0,56 zł (2,79 zł)
Rukola 120g     7,19 zł (11,98 zł)
Ryż brązowy 100g     0,75 zł (2,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Soda oczyszczona 5g     0,06 zł (1,29 zł)
Sól himalajska 6g     0,06 zł (3,49 zł)
Wiórki kokosowe 6g     0,12 zł (3,99 zł)
Woda 275ml 0,00 zł (0,00 zł)



×