Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Zalewamy mlekiem i mieszamy z posiekanymi migdałami, pokrojonym na drobne kawałki bananem i karobem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Chleb smarujemy masłem, dodajemy kolejno sałatę, szynkę i pokrojonego ogórka
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 360g |
1,80 zł
(4,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 280g |
2,65 zł
(3,79 zł) |
|
| Karob | 12g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Kiwi | 150g |
2,25 zł
(7,49 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 70g |
8,37 zł
(8,97 zł) |
|
| Masło | 20g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Migdały | 10g |
0,85 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 500ml |
1,75 zł
(3,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Ogórek | 180g |
1,20 zł
(3,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Pomarańcze | 400g |
2,50 zł
(7,49 zł) |
|
| Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 80g |
0,53 zł
(3,29 zł) |
|
| Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
| Ser mozzarella | 50g |
1,28 zł
(3,19 zł) |
|
| Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
| Szynka z indyka | 90g |
4,23 zł
(7,99 zł) |
|
| Woda | 980ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |