Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Pokrojone w paski suszone pomidory i łososia smażymy na patelni na oleju razem ze szpinakiem. Obok przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu wykładamy makaron, następnie łososia z warzywami. Całość posypujemy natką pietruszki.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 100g |
2,80 zł
(6,99 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Dorsz, świeży, filety bez skóry | 330g |
25,29 zł
(45,98 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Jaja kurze całe | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 194g |
1,88 zł
(3,39 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 37g |
0,69 zł
(1,49 zł) |
|
Mak niebieski | 10g |
0,31 zł
(6,29 zł) |
|
Makaron ryżowy | 100g |
3,90 zł
(7,79 zł) |
|
Migdały | 10g |
0,85 zł
(8,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 550ml |
5,22 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 96g |
0,34 zł
(3,59 zł) |
|
Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
Olej rzepakowy | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Por | 280g |
4,86 zł
(7,98 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Suszone pomidory | 28g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Szpinak | 200g |
3,99 zł
(3,99 zł) |
|
Sól biała | 2g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
0,12 zł
(3,99 zł) |
|
Łosoś, świeży | 100g |
11,50 zł
(22,99 zł) |