Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Borówki myjemy. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
1. Banany pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.
2. Miksujemy je w blenderze razem z miodem i kakao, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 240g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Borówka amerykańska | 100g |
2,80 zł
(6,99 zł) |
|
Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
Cynamon | 8g |
1,02 zł
(2,29 zł) |
|
Jabłko | 720g |
3,14 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 160g |
1,12 zł
(6,99 zł) |
|
Kakao w proszku | 10g |
0,47 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 100g |
0,97 zł
(3,39 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 400g |
3,28 zł
(5,58 zł) |
|
Mak niebieski | 10g |
0,31 zł
(6,29 zł) |
|
Migdały | 10g |
0,85 zł
(8,49 zł) |
|
Miód pszczeli | 25g |
0,94 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 60ml |
0,57 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 60g |
0,22 zł
(3,59 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Polędwica z indyka | 100g |
4,70 zł
(7,99 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Płatki owsiane | 60g |
0,39 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 14g |
0,31 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 70g |
0,52 zł
(2,99 zł) |
|
Szparagi | 150g |
3,60 zł
(11,99 zł) |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
0,12 zł
(3,99 zł) |