W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
Filety oczyścić i podzielić na niewielkie kawałki. Mięso natrzeć przyprawami. Pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać je z bułką tartą. Mięso namoczyć w jajku i w bułce z płatkami - po dwa razy każdy kawałek. Upiec w piekarniku. Z jogurtu i posiekanego czosnku przygotować sos. Nuggetsy podawać z sosem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bułka do hamburgera z sezamem | 106g |
1,47 zł
(4,15 zł) |
|
| Bułka tarta | 32g |
0,25 zł
(3,89 zł) |
|
| Cebula czerwona | 20g |
0,09 zł
(2,99 zł) |
|
| Chleb tostowy pełnoziarnisty | 138g |
0,96 zł
(3,49 zł) |
|
| Cukier trzcinowy nierafinowany | 3g |
0,03 zł
(5,49 zł) |
|
| Czosnek | 4g |
0,18 zł
(2,19 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 300g |
5,21 zł
(8,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 168g |
1,17 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 100g |
0,77 zł
(1,39 zł) |
|
| Keczup (ketchup) | 30g |
0,42 zł
(5,29 zł) |
|
| Masło | 15g |
0,37 zł
(4,99 zł) |
|
| Mielone mięso wołowe | 200g |
4,00 zł
(9,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 12g |
0,45 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 50ml |
0,17 zł
(3,49 zł) |
|
| Musztarda | 40g |
0,52 zł
(2,49 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Mąka z ciecierzycy (cieciorki) | 30g |
0,60 zł
(7,99 zł) |
|
| Ogórek konserwowy | 20g |
0,17 zł
(7,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 90g |
1,65 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 2g |
0,18 zł
(1,79 zł) |
|
| Polędwica sopocka | 36g |
1,02 zł
(16,99 zł) |
|
| Pomidory | 40g |
0,21 zł
(3,99 zł) |
|
| Płatki kukurydziane bezglutenowe | 24g |
0,32 zł
(7,99 zł) |
|
| Rodzynki | 30g |
0,67 zł
(4,49 zł) |
|
| Sałata | 10g |
0,36 zł
(4,99 zł) |
|
| Ser twarogowy chudy | 100g |
1,33 zł
(1,99 zł) |
|
| Ser żółty królewski light | 85g |
2,89 zł
(4,59 zł) |
|
| Sól biała | 2g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Tymianek suszony | 2g |
0,40 zł
(2,19 zł) |