Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Chleb smarujemy masłem, dodajemy kolejno sałatę, szynkę i pokrojonego ogórka
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 18g |
1,26 zł
(6,99 zł) |
|
Brokuły | 1000g |
14,98 zł
(14,98 zł) |
|
Chleb żytni | 210g |
1,99 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Imbir | 6g |
0,17 zł
(5,69 zł) |
|
Jaja kurze całe | 548g |
3,83 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 200g |
1,54 zł
(2,78 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 440g |
3,61 zł
(5,58 zł) |
|
Masło | 20g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
Melon | 300g |
3,00 zł
(11,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 500ml |
1,75 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 750ml |
7,12 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 96g |
0,29 zł
(2,99 zł) |
|
Ogórek | 180g |
1,20 zł
(3,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 80g |
0,53 zł
(3,29 zł) |
|
Szynka z indyka | 90g |
4,23 zł
(7,99 zł) |
|
Śliwki suszone | 60g |
2,00 zł
(4,99 zł) |