Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 18g |
1,26 zł
(6,99 zł) |
|
Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
Cynamon | 6g |
0,76 zł
(2,29 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 240g |
2,87 zł
(4,79 zł) |
|
Imbir | 6g |
0,17 zł
(5,69 zł) |
|
Jabłko | 750g |
3,27 zł
(3,49 zł) |
|
Jarmuż | 200g |
5,59 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 140g |
1,36 zł
(3,39 zł) |
|
Koper ogrodowy | 70g |
8,37 zł
(8,97 zł) |
|
Masło orzechowe | 30g |
1,06 zł
(11,99 zł) |
|
Melon | 300g |
3,00 zł
(11,99 zł) |
|
Mleko ryżowe | 1230ml |
11,67 zł
(18,98 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
Natka pietruszki | 24g |
2,10 zł
(2,19 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 45g |
5,17 zł
(11,49 zł) |
|
Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
Pomidory | 240g |
1,28 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 80g |
0,53 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 45g |
1,01 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 90g |
0,67 zł
(2,99 zł) |
|
Woda | 630ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |